czwartek, 30 sierpnia 2012

Tarta jabłkowo-jogurtowa.
4 jabłk
1 jajko
1 jogurt naturalny (170g)
łyżeczka cynamonu
łyżeczka cukru wanilinowego
łyżka cukru
Ciasto przygotowujemy tak jak we wcześniejszym przepisie (tarta z malinami), jabłka kroimy na cztery cząstki i kroimy cienkie plasterki (oczywiście pestek należy się pozbyć). Plasterki jabłek układamy po okręgu, przygotowujemy masę jogurtową. Mieszamy wszystkie składniki tak aby nie było grudek, najlepiej szybkim energicznym ruchem i wylewamy na tartę z poukładanymi jabłkami. Masę można rozprowadzić łyżką, tak aby wszędzie było jej tyle samo. Wstawiamy do rozgrzanego do 180C piekarnika i pieczemy 40 minut! smacznego!


Wczoraj na FACEBOOKU napisałam, że opowiem Wam jak się odżywiam. Rzeczywiście ostatnio trochę schudłam, ale żeby to osiągnąć nie robiłam nic szczególnego.
1. Rano szklanka przegotowanej ciepłej! wody.
2. jem śniadanie na jakie akurat mam ochotę, najczęściej są to jajka.
3. kolejny posiłek jem za 3-4 godziny(nie podjadam! trzymam się sztywno tej zasady), też zupełnie                             normalny bez ograniczeń.
4. obiado-kolacja również syta o godzinie 18.00 jeżeli jest to weekend i wiem, że później idę spać jem ostatni posiłek o 20.00. Ogólnie zasada jest taka żeby zjeść minimum 4 godziny przed spaniem.

Najważniejsze! trzeba dużo pić! ciężko mi było się do tego przekonać ale walczę z tym. staram się wypić 2 litry wody niegazowanej w ciągu dnia. aha, trzeba też pamiętać o zielonej herbacie, wiem że nie każdemu odpowiada jej smak, dlatego polecam Zieloną herbatę z dodatkiem jaśminu, jest przepyszna (oczywiście pijemy gorzką)

Na szczęscie nie mam problemu ze słodyczmi, jakoś mnie do nich nie ciągnie, nie słodzę za dużo ciast które piekę, zresztą i tak wszystko zjada Maciek i moja rodzina :)

Pamiętajcie, że ten sposób odżywiania się nie będzie pasował każdemu! Ja skonsultowałam się wcześniej z lekarzem. T.








/sweter,torba american eagle, spodenki SH, bransoletki KELLY MELU, tomsy PAPILION/

środa, 29 sierpnia 2012

Wczoraj odbyło się oficjalne otwarcie American Eagle outfitters, bardzo się cieszyłam że tam idę bo wypatrzyłam juz konkretne rzeczy na  ich stronie, które chciała bym mieć. Niestety spośród wybranych  u Nas była tylko torebka z frędzlami, która w rzeczywistości wyglądała o wiele gorzej. Ale nie ma co narzekać, ciuchy są jakościowo dobre i przyjemne w dotyku, a ceny niższe niż np w Zarze. Polską Ambasadorką marki została Alicja z alicepoint, czego serdecznie jej gratuluję. Tamtejsze ciuchy pasują do luźnego, amerykańskiego stylu Alicji.  To właściwie tyle o tym sklepie, bardzo miło spędziłam wczorajszy wieczór, oby więcej takich pozytywnych imprez.
http://www.zeberka.pl/art.php?id=19024 

Buziaczki lecę piec ciasto. T



















/bluza localheroes/ bransoletki KELLY MELU  / buty PAPLION / spodenki sh

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

a dzisiaj jedzeniowo ! wczoraj na obiad zrobiłam chilli con carne a na deser tartę z malinami.
niestety chilli con carne było tak pyszne, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
dziś przepis na tartę z malinami i quiche ze szpinakiem ! smacznego ! T.

Ciasto:
 zarówno do tarty jak i do quische robi się je tak samo. różnica jest jedna do tarty dajemy 1/2 szklanki cukru a do quische szczyptę soli. pozostałe składniki się nie zmieniają.
3/4 szklanki mąki
1 jajo
1/2 kostki masła (100g)
łyżka śmietany 18%

Farsz do Quiche;
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki startego sera typu gruyer (można go zastąpić zwykłym serem żółtym)
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
250 g świeżego szpinaku
1 łyżka mąki

Quiche ze szpinakiem!
mieszamy mąkę, jajko sól i zimne masło (najlepiej pociąć je nożem na małe kawałki), ciasto ugniatamy na gładką masę i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W wolnej chwili smażymy na maśle bądź oleju pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, jak się zeszkli dodajemy umyty szpinak i smażymy do momentu aż szpinak stanie się miekki i nabierze ciemnego koloru. w misce przygotowujemy sos, mieszamy mąkę, jaja, śmietanę, ser i przyprawy na gładką masę.
Ciasto wałkujemy i rozkładamy na formę, rogi muszą być wysokie żeby nie wylał nam się farsz.
Na spód nakładamy szpinak , cebulę i czosnek następnie zalewamy sosem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C na 40 minut, po takim czasie pieczenia Quiche powinien być gotowy, jednak najlepiej go wyjąć w tedy gdy równomiernie się zarumieni.





Tarta z Malinami .
Ciasto przygotowujemy tak jak na Quiche tylko zamiast soli dajemy 1/2 szklanki cukru.
Ciasto układamy w formie i wykładay malinami (mogą być też jabłka, śliwki, cokolwiek na co macie ochotę). Ciasto właściwie gotowe ale mi lepiej smakuje z kruszonką.
Kruszonka - 1/4 kostki masła , 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru . Masło rozpuszczamy w rądelku, jak ostygnie, mieszamy widelcem z cukrem i mąką, posypujemy ciasto.

Bon apetit :) T.


niedziela, 26 sierpnia 2012

Foto relacja z Białegostoku, Fasion East ! Było super, rewelacyjne emocje, naprawdę świetne doświadczenie. Dziękuję Wam za wsparcie tu na blogu jak i tam na miejscu!
Jeśli chodzi o sam pokaz to bardzo się stresowałam, miałam nogi jak z waty, ale wyszłam na wybieg, i się nie połamałam!  ściskam T!

PS; Pamiętajcie o konkursie !!!!