Nachos!!
To jest wersja najprostsza, na szybko, można je przyrządzać na różne sposoby.
Mój znajomy ostatnio zrobił z mięsem mielonym. baaardzo ostre.
Jak organizowałam imprezę w stylu meksykańskim to sama zrobiłam nachosy (ale nie były takie dobre jak te kupne)
potrzebujemy:
paczka nachos'ów
boczek wędzony bądź parzony
śmietana 18%
Ser żółty
oliwki
pomidor
awokado
czosnek
pół cytryny
łyżka oliwy z oliwek
serek topiony (taka duża kostka)
pół szklanki mleka
papryczki jalapeno marynowane (ze słoiczka)
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Nachosy wysypujemy na blachę do pieczenia albo na talerz żaroodporny, posypujemy boczkiem, oliwkami (ja kroję na małe plasterki), papryczkami i startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku aż ser się rozpuści!
W rondelku rozpuszczamy kostkę serka topionego z dodatkiem mleka, i cały czas mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę .
W miseczce rozgniatamy widelcem awokado, dodajemy łyżkę oliwy, sok z cytryny, posiekany drobno czosnek i pomidora bez skórki pokrojonego w kostke. Wszytsko mieszamy.
Nacho opdajemy na gorąco, a w miseczkach dipy, nie zapomnijcie o śmietanie! ja najbadziej lubię jeść ze śmietaną!
Nacho można też polać śmietaną przed upieczeniem, zasypać serem i dopiero zapiec :)
Smacznego! :) T.